Bodemdierentuin

Tekening van bodemdieren

Bodemdierentuin

Kijk rond in de drie 'bodemdierentuinen', elk met een eigen thema. Elk dier heeft zijn eigen leuke weetje. Veel plezier!

 

Wat voor rare, ware dingen weten we over bodemdieren? Hieronder drie 'bodemdierentuinen' vol weetjes, met elk een eigen thema.

Klik met je muis op de bovenste tuin voor 'rare maar ware' weetjes over bodemdieren. Daaronder vind je een speciale 'safarituin' die laat zien dat je niet naar Afrika hoeft om op safari te gaan. En op het laatste plaatje kun je ontdekken welke bodemdieren van zon houden en welke van regen, en waarom.

Veel plezier!

I. Raar maar waar

Rare maar ware weetjes over bodemdieren.

  • Ondanks zijn naam hoeft een pissebed nooit te plassen. De afvalstoffen kunnen door het pantser heen verdampen. Wel zo handig.
    Ondanks zijn naam hoeft een pissebed nooit te plassen. De afvalstoffen kunnen door het pantser heen verdampen. Wel zo handig.
  • Een regenworm is heel nuttig: hij eet oude restjes plant (en dier) op en maakt zo de grond weer vruchtbaar. Hij lust bijna alles. Bijna... want van bijvoorbeeld bamboebladeren wordt hij 'misselijk'.
    Een regenworm is heel nuttig: hij eet oude restjes plant (en dier) op en maakt zo de grond weer vruchtbaar. Hij lust bijna alles. Bijna... want van bijvoorbeeld bamboebladeren wordt hij 'misselijk'.
  • Een spin in zijn web lijkt zo gewoon. Maar er zijn veel spinnen zonder web. Die bespringen hun prooi bijvoorbeeld. Of maken een valdeur om zich achter te verstoppen of...
    Een spin in zijn web lijkt zo gewoon. Maar er zijn veel spinnen zonder web. Die bespringen hun prooi bijvoorbeeld. Of maken een valdeur om zich achter te verstoppen of...
  • Ook al is ie maar een paar centimeter lang, toch jaagt een duizendpoot op slakken en wormen. 300 miljoen jaar geleden was het andere koek. Toen waren er duizendpoten van tweeënhalve meter.
    Ook al is ie maar een paar centimeter lang, toch jaagt een duizendpoot op slakken en wormen. 300 miljoen jaar geleden was het andere koek. Toen waren er duizendpoten van tweeënhalve meter.

II. De safarituin

Voor een safari hoef je niet naar Afrika.

  • Pissebed
    Theodoor Heijerman
    Pissebedden zijn niet van die safari-fans. Als het droog en heet is, kruipen ze liever onder een bloempot of een takje. Niet zo gek, want een pissebed is eigenlijk een klein kreeftje dat op land is komen wonen. Hij houdt van vocht!
  • Regenworm
    Het moet niet gekker worden: er bestaan ook tijgerwormen! Dat zijn graag geziene hotelgasten... nou ja, in wormenhotels dan. Die zie je in steeds meer steden, waar ze groenafval omzetten in compost voor de tuin.
  • Spin
    Theodoor Heijerman
    Op zonnige dagen vind je hem op bijna elke buitenmuur, zelfs in de winter: de huiszebraspin, ook wel zebraspringspin genoemd. Hij wordt 5-7 mm, maar het is een prima springer die zijn prooi van wel een paar centimeter afstand bespringt!

III. 'Weer' op zoek naar bodemdieren

Ontdek waar ze van houden: van zon of regen.

Weetjes safari