OFFICIËLE NAAM: Melolontha melolontha

ROEPNAAM: Larve van de meikever of engerling. De naam meikever is zo gekozen, omdat de kevers in mei massaal uit de grond kruipen. Maar er zijn ook juni- en julikevers! En hun larven heten ook engerling.

ADRES: De engerling leeft vooral onder graszoden op zandgrond. Je vindt hem op golfterreinen, sportvelden en gazons. Maar ook langs bosranden en soms in boomkwekerijen.

SIGNALEMENT: De larve van de meikever heeft een gekruld lichaam in de vorm van een C en lijkt op een rups. De kop is meestal hard en oranjebruin, terwijl de rest van zijn lichaam zacht en geelwit is. Aan de zijkant van zijn lichaam heeft hij een rijtje gaatjes: ademopeningen. Hartstikke handig!

LEEFTIJD: De engerling van de meikever leeft gemiddeld drie jaar onder de grond. Daarna verpopt de larve zich en ontwikkelt zich tot een volwassen kever. De tijd ondergronds is afhankelijk van de buitentemperatuur, waardoor de ontwikkeling in Zweden vijf jaar duurt terwijl hij in Zuid-Europa al na twee jaar uit de grond kan kruipen.  

BEVOLKINGSDICHTHEID: 1 à 2 in een handje grond bij massaal voorkomen, maar meestal een stuk minder. De meikever is namelijk veel zeldzamer dan vroeger.

FAMILIE: Het geslacht van de meikever hoort bij de familie van de bladsprietkevers. Er bestaan 8 soorten 'meikevers' in Nederland. Alle larven heten dus engerling, maar de volwassen kevers hebben allemaal een eigen naam. 

ETEN: De engerling eet wortels van planten: van grassen maar ook bomen. Natuurlijke vijanden van de larve zijn vogels zoals kraaien en spreeuwen. Ook zoogdieren zoals mollen, wilde zwijnen, dassen, vossen en egels lusten wel een hapje! Dolkwespen hebben zich gespecialiseerd in het parasiteren van engerlingen.

 

IN HET NIEUWS: De engerling staat bekend als een plaaginsect. Hij heeft zijn naam ook niet mee! Af en toe komt hij in het nieuws omdat hij hele sportparken terroriseert. Doordat de wortels worden opgegeten, gaat het gras dood. En de vogels die een hapje mee willen pikken ploegen de grond nog eens extra om. De andere kant van het verhaal is natuurlijk, dat deze en andere larven een belangrijke voedselbron vormen!

WETENSCHAP: De meikever is vooral een onderwerp van gesprek buiten de meimaand, tijdens de zeldzame waarnemingen buiten het vliegseizoen. Wetenschappers onderzoeken of dit te maken kan hebben met klimaatverandering, of dat die ene meikever gewoon de kluts kwijt is.