Zaterdag opende in Maastricht de nieuwe website Natuurgluren.nl. Ter ere daarvan konden bezoekers onder andere de allereerste snackzak voor bodemdieren vullen. Een goede knutseltip voor Dierendag! Peter Alblas van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) doet verslag.

Juichende bodembeestjes... Natuurgluren in Maastricht maakte afgelopen zaterdag een kletsnatte start, en dat konden de beestjes best waarderen! 

Op de website Natuurgluren.nl kun je je sinds zaterdag laten verrassen door live beelden uit nestkasten, (nacht)filmpjes van vossen en bevers, het geluid van vleermuizen en nog veel meer. Tijdens de opening maakten de bezoekers verder kennis met allerlei planten en dieren in Stadspark Tapijn en hun relatie met de Maastrichtenaren. Zo hoorden ze het verhaal van 'Kleine Diertjesrestaurant de Composthoop'.


Het Kleine diertjes-restaurant. Foto: Laurens Bouvrie

Vers lindeblad

Voor de mensen was het koud en nat. Toch ging een aantal kinderen ijverig op zoek naar versgevallen lindeblad en vulde daarmee een echte snackzak van de frituur met superfood voor kleine beestjes. Zo hadden ze vast een cadeautje voor (Bodem)dierendag, voor de bodemdieren thuis.


Bodemdieren bekijken: wat is het? Foto: Laurens Bouvrie

Er waren reacties van ongeloof: maakt het voor die beestjes echt uit wat voor blad ze krijgen? En ook verbaasde reacties: zijn er wel 35 soorten pissebedden? En welke is dit dan? Zelf waren we blij met de namen van al die duizend- en miljoenpoten. Bladkruiper, kleine tweestreep, oprolmiljoenpoot...

Dank voor de uitgebreide website Bodemdierendagen.nl!


Het boombeeld 'Kriebelbeestjes' is gemaakt door Roel van Wylick. Foto: Janneke


Peter Alblas, CNME
Peter Alblas aan het werk in de vogelringhut: met kijker, koffie en vinkentouw.

Meer over Natuurgluren en het CNME: