OFFICIËLE NAAM: Isopode

ROEPNAAM: Pissebed. Men geloofde dat het uitstrooien van gemalen pissebedden tussen de lakens - of het eten ervan! - hielp tegen het bedplassen van kinderen. Vandaar de naam! Anderen zeggen dat veel pissebedden samen een geur verspreiden die aan urine doet denken.

ADRES: Een landpissebed (ze zitten ook in zee...) kan op bijna alle plaatsen overleven, als het maar vochtig is. Zo komt hij voor in bossen, graslanden, tuinen, kelders en bloempotten. Hij leeft meestal in de bovenste laag van of op de bodem: de strooisellaag.

SIGNALEMENT: Een volwassen pissebed is ongeveer 4-35 milimeter lang, afhankelijk van de soort. Zijn lichaam is opgebouwd uit verschillende delen, met in totaal zeven paar poten en een sterk pantser bovenop. Door dit pantser moet het diertje elke 3 weken vervellen om te kunnen groeien. De pissebed heeft meestal wel ogen, maar kan niet zo goed zien. Als hij gestoord wordt, kan hij zijn poten intrekken onder zijn buik. Sommige soorten kunnen zich zelfs oprollen tot een balletje.

LEEFTIJD: Een pissebed wordt meestal 1 tot 2 jaar oud. Eén soort kan wel 9 jaar oud worden. Superbejaard voor een pissebed!

BEVOLKINGSDICHTHEID:  5 per handje grond.

FAMILIE: De pissebed is familie van de kreeften, krabben en garnalen: dus geen insect! Wereldwijd zijn er 900 soorten landpissebedden bekend. En alleen in Nederland tot nu toe al 39 soorten. Dat was de meeste mensen nog niet opgevallen...

ETEN: De pissebed eet rottend hout en bladeren. Je moet er maar zin in hebben. Maar het is wel belangrijk: want via de pissebed komen de voedingsstoffen daaruit weer beschikbaar. Zijn vijanden zijn insecten, spinnen, egels, padden en vogels. 

 

IN HET NIEUWS: In 2015 is ontdekt dat de pissebed soms menselijke resten eet in de natuur. Van veel insecten wisten we dat al langer, maar van de pissebed was deze hulp bij het 'opruimen' nog niet bekend. Hierdoor zagen forensische onderzoekers de beten van de pissebed vaak onterecht aan als wondjes of sporen van drugsgebruik. Creepy!  

WETENSCHAP: Sinds 1990 loopt er een groot onderzoek naar de pissebedden op het land, waardoor in Nederland tot nu toe dus die 39 verschillende soorten zijn gevonden! Blauwe of paarse pissebedden bestaan trouwens ook. Dat is geen aparte soort, maar deze dieren zijn ziek en gaan helaas snel dood. Ze blijken namelijk besmette zijn met het iridovirus.